LEVENSFONTEIN

AAAALevensfontein

Waarom Levensfontein noodzakelijk is, Bezoek de site Levensfontein >>>KLIK HIER<<<

VINDT HIER BENEDEN DE SCHOKKENDE STATISTIEKEN

Vlaanderen in Europa: Zelfdoding

Op deze pagina:

Rangschikking Europese lidstaten: 2010-2012

Het Vlaams Gewest bevindt zich in het gezelschap van Europese lidstaten met hogere suïcidecijfers: voor vrouwen bevindt het zich helemaal bovenaan (samen met België) na Litouwen en Hongarije. Voor mannen zijn er 10 landen die nog hogere suïcidecijfers hebben.

Het Vlaamse suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het EU-gemiddelde.

  • Bij de Griekse, Cypriotische en Italiaanse mannen wordt het minst vaak suïcide geregistreerd.
  • Cypriotische, Griekse en Maltese vrouwen lijken het minst vaak te sterven door zelfdoding. Verder valt het op dat de Oost-Europese lidstaten slecht scoren.
  • Ook Frankrijk, Finland en Oostenrijk hebben relatief hoge suïcidecijfers, voor mannen vergelijkbaar met die voor Vlaamse mannen.
  • Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland hebben lagere cijfers voor mannen dan het EU-gemiddelde. Enkel het Verenigd Koninkrijk heeft ook voor vrouwen een lager cijfer dan het EU-gemiddelde.

Bekijk hier de Rangschikking Europese lidstaten naar direct gestandaardiseerde sterfte door suïcide en situering Vlaams Gewest, gemiddelde 2010-2012 (voor zover beschikbaar) – op basis van Europese Standaardbevolking 2030:
Rangorde totale suïcidesterfte 28 Europese lidstaten
Legende bij de figuur
Bron: sterftecertificaten alle overlijdens, Vlaams Gewest, 2010-2012 & Eurostat-databank Externe link (nieuw venster)(juni 2015)
Download:Excel documentOnderliggende cijfers en cijfers met “onbepaalde intentie” (XLS, 313 kB)

Terug naar boven

Invloed van overlijdens door uitwendige oorzaken waarbij de intentie niet kon bepaald worden

In Vlaanderen stijgt de laatste jaren het aantal niet-natuurlijke overlijdens waarbij de intentie niet kon bepaald worden (ongeval, doding of zelfdoding). Vaak kunnen de speurders wel uitsluiten dat er een derde persoon bij betrokken was, maar kunnen ze geen onderscheid maken tussen ongeval of zelfdoding. Het gebruik van de categorie ‘onbepaalde intentie’ verschilt sterk van land tot land. Daarom heeft het wel zin om bij vergelijkingen tussen landen ook naar het aantal zelfdodingen samen met het aantal overlijdens met onbepaalde intentie te kijken.

Het Vlaamse sterftecijfer van zelfdodingen samen met onbepaalde intenties is maar 1,26 hoger dan het EU-gemiddelde, maar vooral voor vrouwen situeren we ons nog altijd bij de lidstaten met de hoogste sterftecijfers.

  • De laagste cijfers blijven voor Griekse, Cypriotische en Italiaanse mannen en Griekse, Cypriotische en Maltese vrouwen.
  • In Slovakije is het aantal overlijdens met een onbepaalde intentie het hoogst en zelfs meer dan dubbel zo veel als het aantal zelfdodingen. Het verschil is het grootst bij vrouwen. In Portugal is het aantal overlijdens met een onbepaalde intentie even hoog als het aantal zelfdodingen. Ook hier is het verschil vooral opvallend bij vrouwen.

Spreiding Europese lidstaten naar direct gestandaardiseerde sterfte door suïcide en door sterfte waarvan intentie niet bepaald kon worden en situering Vlaams Gewest, gemiddelde 2010-2012 (voor zover beschikbaar) – op basis van Europese Standaardbevolking (2030)

Grafiek: Vergelijking Europese lidstaten naar direct gestandaardiseerde sterfte door suïcide en situering Vlaams Gewest
Legende bij de figuur
Bron: sterftecertificaten alle overlijdens, Vlaams Gewest, 2010-2012 & Eurostat-databank Externe link (nieuw venster)(juni 2015)
Download:Excel documentOnderliggende cijfers en rangschikking (XLS, 313 kB)

Terug naar boven

Over deze cijfers

Het aantal suïcides in Vlaanderen is vermoedelijk licht onderschat (zie “evolutie sterfte door suïcide“). Dat geldt echter ook voor andere Europese landen: elk land heeft zijn eigen wetgeving (suïcide is/was strafbaar of niet), culturele gevoeligheden (suïcide is een taboe) en registratiemethodes. Deze Europese cijfers moeten dus altijd met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden en kunnen gedeeltelijk genuanceerd worden met het aantal overlijdens door uitwendige oorzaken waarvan de intentie niet kon worden bepaald. U kunt die vinden in de onderliggende cijfers (in Excel). Suïcide kunnen ook verdoken zijn in ongevallen.

Bron http://www.vitalink.be/Cijfers/Sterftecijfers/Cijfers-oorzaken-van-sterfte/Vlaanderen-in-Europa–Zelfdoding/

Nogmaals de link van Levensfontein, als U de schokkende statistieken bekeken hebt zult U wel begrijpen, waarom het noodzakelijk is om dit bericht te delen met zoveel mogelijke mensen. U kunt levens redden Hier de link naar levensfontein https://levensfonteinsite.wordpress.com/

Advertenties

Wij zouden het ten zeerste waarderen indien U hier beneden een reactie zou willen plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s